Apple планира да отложи пускането на iPadOS 16 с месец според нов доклад на Bloomberg. Докато iOS 16 все още се очаква да бъде пусната по време на обичайния прозорец за стартиране през септември, Apple се нуждае от повече време, за да усъвършенства изживяването на iPadOS 16, тъй като е свързано със Stage Manager.

Не е ясно дали Apple планира големи промени в Stage Manager от сега до пускането на функцията през октомври. В момента iPadOS 16 е в четвъртата си бета-версия за разработчици и е достъпна и за публични бета-тестери. Досега видяхме незначителни подобрения на Stage Manager по време на периода на бета-тестване.

"По време на бета-тестване системата предизвика критики от някои разработчици и потребители за своите грешки, объркващ интерфейс и липса на съвместимост с повечето iPad модели. Забавянето на графика за издаване също ще позволи на Apple да вложи повече инженерни ресурси в завършването на iOS 16: софтуерната актуализация, която ще бъде включена в iPhone 14 през септември", пише агенцията.

Bloomberg също така отбелязва, че забавянето на iPadOS 16 с един месец приближава пускането ѝ до пускането на нов iPad Pro с чип M2 вътре. Това също ще означава, че iPadOS 16 ще бъде пусната горе-долу по същото време като macOS Ventura.

При бета-тестването на iPadOS 16, Stage Manager отнесе редица оплаквания от потребители и разработчици. Въпреки че Apple твърди, че новата функция ще демонстрира истинска многозадачност от настолен клас на iPad, изживяването все още е налице.

Голяма част от критиките на Stage Manager са съсредоточени върху факта, че функцията е налична само на модели iPad с чип M1. Apple се опита да оправдае това ограничение няколко пъти, но отговорите често си противоречат, само добавяйки допълнително объркване към ситуацията.

Това не е първият път, когато Apple разделя изданията на iOS и iPadOS. През 2019 г. iOS 13 беше пусната за обществеността на 19 септември, докато iPadOS 13 беше пусната на 24 септември. Всъщност първата версия на iPadOS 13, която беше пусната за всички, технически беше iPadOS 13.1. Самата iPadOS 13 никога не е била пускана извън разработчиците и публичните бета-тестове.

Снимка: Unsplash

Виж още: Версията на Apple Watch за екстремни условия ще се нарича Pro

 

Тагове: