Миналата седмица Apple обяви резултатите си за третото тримесечие на фискалната 2022 г., които надминаха прогнозите с рекордни цифри. По време на разговор с инвеститори главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук отново каза, че не изключва придобиването на големи компании, но Apple никога няма да купи компания, без да има стратегически план.

По време на разговора Кук беше попитан за пазара на услуги, който расте всяка година. Въпросът беше за това, че Apple се интересува от придобиване на „външни продукти“, за да разшири още повече своя каталог от услуги, което може да е косвено препратка към това Apple в крайна сметка да придобие Netflix.

Разбира се, Тим Кук не предостави подробности за стратегиите на Apple, но каза, че гигантът „постоянно наблюдава пазара“ за потенциални придобивания и че не изключва възможността да закупи голяма компания, ако има смисъл. Кук обаче твърди, че Apple „никога не купува само за да купува“ и не „купува за приходи“.

Изпълнителният директор на Apple също подчерта, че поне засега Apple остава фокусирана върху придобиването на по-малки компании и индивидуални таланти, които могат да допринесат за компанията.

„Винаги гледаме и се питаме доколко е стратегическо. Никога не купуваме само за да купуваме или само за услуги, свързани с приходи. Към днешна дата сме извършили по-малки придобивания на интелектуална собственост и хора. Не бих изключил нищо за бъдещето. Непрекъснато наблюдаваме пазара.“

Това не е първият път, когато Кук е запитан по въпроса, дали Apple придобива големи компании. Още през април изпълнителният директор на Apple каза, че компанията винаги включва таланти и че не са изключени големи придобивания, ако от тях има смисъл. Според някои пазарни анализатори Apple трябва да купи компании като Peloton и дори Netflix.

За второто тримесечие на 2022 г. Apple отчете 19.6 милиарда долара приходи от услуги, което е ръст от 12% на годишна база. Като цяло Apple отчете приходи от 83.0 милиарда долара и печалба от 19.4 милиарда долара. Печалбата на акция достигна 1.20 долара за периода.

Снимка: Unsplash

Виж още: Meta и Apple са в дълбок философски спор за метавселената

 

Тагове: