Intel планира да инсталира следващото поколение Wi-Fi 7 (802.11be) технология в устройства до 2024 г., съобщава ETNews.

Wi-Fi 7 е наследник на Wi-Fi 6E (802.11ax), като осигурява два пъти по-високи скорости на обработка на данни от 5.8 Gbps и повече стабилност на честотната лента от 6 GHz, както и поддръжка за до 36 Gbps при работа с данни. Intel планира да разшири усилията си за разработка на Wi-Fi 7 преди представянето му на пазара през 2024 г. и възнамерява да приложи технологията си предимно в лаптопи, преди да се разшири към други устройства.

„В момента разработваме Wi-Fi 802.11be на Intel, за да получим сертификат Wi-Fi Alliance и ще бъде инсталиран в PC продукти като лаптопи до 2024 г. Очакваме да се появи на основните пазари през 2025 г.“, каза Ерик Маклафлин, вицепрезидент на подразделението за безжични решения на Intel, на скорошна пресконференция в Азия.

„Wi-Fi 7 почти удвоява честотната лента на 802.11ax (170 MHz) до 320 MHz и удвоява скоростта на Wi-Fi. Тъй като остава повече от година до пускането на 802.11be, все още има шанс, че бихме могли да подобрим още повече скоростта на обработка“, добави той.

Междувременно Apple е на крачка от прехода на своите устройства към Wi-Fi 6E. Въпреки че имаше много слухове, че ще дебютира с iPhone 13 миналата година, Apple все още не е пуснала устройства с поддръжка на Wi-Fi 6E. Очаква се това да се промени тази година, започвайки с iPhone 14.

Слуховете за устройство за смесена реалност на Apple, за което се говори дълго, също очакват то да включва Wi-Fi 6E. Анализаторът на тема Apple Минг-Чи Куо каза, че устройствата, които би трябвало да видим през 2022, 2023 и 2024 г., ще предлагат съответно Wi-Fi 6/6E, Wi-Fi 6E/7 и Wi-Fi 7, но не е ясно дали тази информацията беше свързана конкретно с продуктовата пътна карта на Apple.

Wi-Fi 6E предлага характеристиките и възможностите на Wi-Fi 6, включително по-висока производителност, по-ниска латентност и по-високи скорости на данни, разширени в честотната лента от 6 GHz за скорост на обработка от 2.4 Gbps. Допълнителният спектър осигурява повече въздушно пространство отвъд съществуващите 2.4 GHz и 5 GHz Wi-Fi, което води до увеличена честотна лента и по-малко смущения.

Миналата година комуникационният регулатор на САЩ прие правила, които правят 1200 MHz спектър в обхвата 6 GHz достъпен за нелицензирана употреба в Съединените щати, проправяйки пътя за въвеждането на нови устройства с поддръжка на Wi-Fi 6E.

Заедно с Intel Qualcomm, Broadcom и MediaTek също се подготвят да пуснат продукти, базирани на Wi-Fi 7.

Снимка: Unsplash

Виж още: Настолната видеокарта Intel Arc е толкова зле, че може да бъде прекратена изцяло

 

Тагове: