Докато компаниите се надпреварват да внедряват изкуствен интелект в своите продукти, доклад на Statista разкрива, че Apple е придобила най-голям брой стартъпи за изкуствен интелект през 2023 г. Това може да е изненада, като се има предвид, че Apple почти не е правила нищо с ИИ напоследък. Въпреки това според доклада това изглежда съответства на досегашните резултати на гиганта, който най-вероятно се стреми да усъвършенства собствените си инструменти за ИИ, преди да ги пусне "по начина на Apple".

2023 г. беше натоварена година за Apple, тъй като компанията направи покупки, които осигуриха бъдещето на нейното внедряване на изкуствен интелект. Google, Meta, Microsoft и Amazon активно предлагат инструменти за изкуствен интелект и внедряват изкуствен интелект в работните си пространства. Въпреки това никой от тях не се доближи до броя на закупените от Apple стартъпи. Това може би се дължи на факта, че тези компании са достатъчно уверени в това, което имат. Но също така може да означава, че Apple се опитва да направи всичко възможно, за да може наистина да се наложи, когато най-накрая внедри ИИ в своите продукти и услуги.

Google придоби 21 стартъпа с ИИ, Meta - 18, Microsoft - 17, а Amazon - само 10. Microsoft усилено разработва своя Copilot с изкуствен интелект, за да направи революция в операционната система Windows. Междувременно Google продължава да усъвършенства Gemini и също така въведе някои наистина страхотни функции с ИИ в своите телефони Pixel. Apple все още не е предложила нищо, задвижвано от ИИ, което да подобри продуктите ѝ, въпреки че компанията наскоро пусна инструмент за генериране на изображения.

Apple е известна с това, че преди да пусне дадена функция, тя се усъвършенства истински. Може би затова все още няма MacBook с OLED или сензорен екран, макар че това може би скоро ще се промени. Ако Apple използва добре придобивките си от стартъпи за изкуствен интелект, съвсем скоро в устройствата на Apple може да се появят интересни функции с изкуствен интелект. Това най-вероятно ще включва редактиране на снимки с помощта на изкуствен интелект, подобно на телефоните Samsung Galaxy S24 и Google Pixel. Това би могло да означава и Siri, задвижвана от изкуствен интелект, или дори напълно нов асистент.

Но ако Apple се нуждае от толкова много време, за да се качи на лентата на ИИ, можем да очакваме и някои други страхотни функции. Както Stocklytics цитира доклада на Statista: "В продължаващата надпревара във въоръжаването с изкуствен интелект Apple сключва значителни сделки с много стартъпи в областта на изкуствения интелект, което я поставя на добро място за бъдещи технологични разработки в това направление".

Настоящите модели на ИИ също се усъвършенстват с бързи темпове. Това дава възможност на Apple да излезе с най-усъвършенстваната първа версия на инструменти за изкуствен интелект от която и да е компания. Възможно е да чуем за нещо в процес на разработка на следващото събитие на Apple, а може би дори да го видим в действие.

Снимка: Unsplash

Виж още: Генеративният изкуствен интелект може да замени 300 милиона работни места