Alphabet, компанията майка на Google, изпревари Apple, за да стане компанията с най-големи финансови резерви в света. По данни на Financial Times към второто тримесечие на годината Alphabet има 117 милиарда долара кешови резерви в сравнение със 102 милиарда долара на Apple. 

Въпреки очевидните ползи от това да имаш толкова много пари в брой, новината не е непременно добра за Google.

Такова подозрително излагане на богатство може да увеличи натиска от акционерите, които да поискат компанията да харчи повече пари, както и да привлече допълнително нежелано внимание от регулаторите, притеснени от доминиращата позиция на Google. Само за последните две години ЕС глоби Google и неговата компания майка над 8 милиарда евро, а властите отвъд Океана също разследват гиганта.

На свой ред Apple също изигра значителна роля за промяната в класацията, като активно работи за намаляване на своята ликвидност - от 2017 г. насам компанията намали резервите си от 163 милиарда долара на сегашната сума, като ги разхвърля в чужбина.

Оставяйки парите в брой настрана, титлата "най-скъпа компания" продължава да се изплъзва на Alphabet. Apple я грабна миналия август, след което бе изпреваренa последователно от Amazon и Microsoft, като последната в момента е единствената компания, която има пазарна оценка над 1 трилион долара.       

Виж още: Дамата, която ужили Google и Apple с милиарди, подгони Amazon

 

Тагове: