Колкото и да акцентира върху опазването на личните данни, Apple също не е имунизирана срещу скандали. Разследване на английския The Guardian разкрива, че подизпълнители на Apple, свързани с качествения контрол по работата на Siri, редовно имат достъп до чувствителна информация, споделяна от потребителите на асистента. Такава информация включва медицински данни, интимни преживявания и дори криминална дейност. Съгласно разпоредбите на Apple външните лица слушат по-малко от един процент от дневните разговори през Siri и често за не повече от няколко секунди, но част от тази информация включва още имена и адреси на хора.

Причината за тази дейност е, че подобно на Amazon и Google, Apple иска да прецени доколко гласовият асистент изпълнява исканията и за целта трябва знае какво се случва след командата.

В свое изявление Apple подчертава поредица от механизми за опазване наличните разговори. Записите не са свързани с Apple ID профили и се прослушват в обезопасени помещения от хора, които са подписали стриктни изисквания за конфиденциалност.

Все пак това оставя достатъчно място за притеснения. Според разкритията търсенето на такива подизпълнители нараства и новите назначения стават с минимално проучване. Така злонамерено лице теоретично може да злоупотреби с данните. Изглежда Apple няма и конкретна политика за това, какво да прави с чувствителните записи. За момента свързаните със Siri записи се класифицират от персонала като технически проблеми, докато самото съдържание не е ясно определено.

Докато Amazon и Google позволяват да откажете някои от възможните употреби на записите, при Apple ситуацията е „всичко или нищо“: може да деактивирате Siri изцяло, но няма начин да контролирате какво споделяте.

Виж още: Шефът на Huawei небрежно разцъква гъвкавия Mate X на летище (СНИМКИ)

Тагове: