Граничните власти на област Сяндзън са инсталирали шпионски софтуер в телефоните на туристи при преминаване на границата в определени точки. Районът е известен с това, че провежда интензивно наблюдение с охранителни камери на предимно мюсюлманските етнически малцинства, които живеят там. Информацията е потвърдена от The New York Times, The Guardian, Vice, както и други източници.

Граничите патрули в региона искат телефоните на туристите и паролите за тях, преди да ги пуснат да продължат. След това ги вземат със себе си и започват мини разследване. За iPhone то представлява включване към машина, която сканира цялото съдържание на устройството. За Android телефони е дори една стъпка повече – инсталира се шпионски софтуер, който сканира телефона и колекционира данни. Приложението се нарича BXAQ и събира: телефонни контакти, съобщения, история на обажданията, събития в календара, какви приложения има на телефона и след това качва цялата тази информация на сървър. Сканирането включва и търсене на над 73 000 файла. Някои от тях са съдържание като публикации относно ISIS, но други са части от Корана или песни на японска метъл група.

Изглежда, че приложението трябва да се изтрива след събирането на информация, но явно граничната полиция е забравила да направи това на няколко случая и това е довело до откриването на софтуера. Тази практика е била забелязана наскоро от хора, преминаващи граница от Киргизстан.

Вижте още: Apple ще прави Mac Pro в Китай, сбогом на Made in USA