Apple планира да направи значителни промени в App Store, за да приведе платформата в съответствие с изискванията на Европейския съюз. Apple е намерила своеобразно решение да раздели App Store на две части, за да се съобрази със страничното зареждане в региона. Предстои да видим как Apple ще предложи насоки на разработчиците от трети страни и как ще се обработват плащанията.

В последния си бюлетин Power On Марк Гърман от Bloomberg споделя, че компанията планира да раздели App Store на две части преди крайния срок, наложен от Европейския съюз. Промените ще бъдат извършени съгласно Закона за цифровите пазари на ЕС през следващите седмици. Ако не сте запознати с него, ЕС е определил краен срок 7 март, което означава, че компанията разполага с приблизително седем седмици, за да предложи странично зареждане в App Store.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук се срещна с антитръстовия директор на ЕС миналата седмица в Apple Park. Маргрете Вестагер и Кук разговаряха за предстоящото задължение на компанията да предлага магазини за приложения на трети страни и възможността за странично зареждане на приложения съгласно Закона за цифровите пазари. Въпреки че промяната предизвика смесени реакции, разработчиците могат да популяризират своите приложения извън App Stores. Освен това тя ще позволи на разработчиците да използват платежни системи на трети страни.

Освен App Store се очаква компанията да промени FaceTime и Siri в Европа, за да се съобрази с антитръстовите разпоредби. Както бе споменато, Apple ще разработи адекватна система за разработчиците, за да предлагат своите приложения извън App Store. Въпреки това различни опасения са свързани със страничното зареждане на приложения и системите за плащане от трети страни.

По-рано Apple отбеляза, че страничното зареждане на приложения може да бъде вредно за данните на потребителя. Същият подход може да се приложи и към системите за плащане от трети страни. Въпреки това Apple може да въведе специални насоки или защита, за да предотврати инсталирането на злонамерени приложения в iPhone или iPad. Компанията би могла да създаде различни насоки за App Store, в които разработчиците от трети страни да качват своите приложения.

Видяхме как Apple и Epic Games стигнаха до съд заради различни конфликти през последните няколко години. В крайна сметка Apple премахна Fortnite от App Store заради проблеми с плащанията. С влизането в сила на последните промени Fortnite може най-накрая да си проправи път към версия на App Store, която включва странично зареждане на приложения. Не сме сигурни как Apple ще раздели App Store на две части. Компанията може да предложи различен магазин за приложения или нов раздел в съществуващия.

Снимка: Unsplash

Виж още: Топенето на лед в Гренландия и Антарктида съставлява 25% от покачването на морското равнище