Въпреки че съдебната битка между Apple и Qualcomm взе неочаквано негативен завой, когато Китай забрани поредица от iPhone модели заради нарушен патент, Apple вече работи по две нови стратегии, за да избегне ограничението: една за iPhone хардуера и една за iOS софтуера.  

По отношение на хардуера, Apple обмисля да засили продукцията в заводите на Pegatron, който е единствения подизпълнител за iPhone, който е платил лицензионна такса на Qualcomm за спорните технологии. Като лицензиант, компанията не е засегната от китайската забрана и може да внася  телефони в страната.

От забранените в момента модели, Apple активно рекламира четири: iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8 и iPhone 8 Plus. По-старият iPhone 6S, който попада в забраната, вече бе спрян, а новият iPhone Х е на път да го последва.

Освен това, Apple търси как да заобиколи китайската забрана и от софтуерната страна. В началото на следващата седмица компанията ще пусне ъпдейт за телефоните си в Китай, който променя функционалности, покрити от патентите на Qualcomm. Опасността за пълна забрана на телефоните на Apple в Китай изглежда по-голямо отколкото си мислехме и гигантът ще бъде принуден или да се споразумее с Qualcomm, което ще доведе до по-високи цени на много модели телефони или да понесе сериозни щети по репутацията, приходите и производството.   

Тагове: