Доста време Apple използваше ексклузивно модели на Qualcomm за своите смартфони, след което мина на равни доставки между Qualcomm и Intel, а от тази година разчита изцяло на Intel, докато в същото време Apple води съдебна битка с Qualcomm.

Занапред обаче Apple иска да създава собствени модеми за своите телефони. Точно както прави с процесорите и графичните ускорители.  Научаваме за това от две места: обява за работа и думите на запознат с плановете на Apple източник, който потвърждава, че компанията има активен проект за създаването на клетъчни модели.

Идеята е очевидна: американският гигант иска да се отърси максимално от всякаква зависимост от външни доставчици и партньори, чието отношение и прироитети лесно могат да се променят в неблагоприятна посока.

Засега работата е в ранен етап и поради комплексния процес на разработването на такъв чип, Apple може да се нуждае поне от три години преди неин телефон наистина да използва модем собствено производство. Така най-рано през 2020 г. и по-реалистично през 2021 г., можем да очакваме появата на комерсиална версия на такъв елемент в популярните смартфони на Apple.

Тагове: