Google започна конференцията I/O 2023 с демонстрация на някои странни експерименти с изкуствен интелект. Последвалата основна част беше изпълнена с анонси, насочени към ИИ, а сред ключовите съобщения определено беше много по-широката наличност на Google Bard. Намалявайки списъка на чакащите, Google разпространи Bard в над 180 държави по света, но пропусна един важен геополитически регион - Европейския съюз (ЕС).

Google публикува изчерпателен списък на 180 държави и региони, в които Bard вече е достъпен за предварителен преглед. Страницата за поддръжка също така потвърждава, че можете да взаимодействате с чатбота на три езика: английски, японски и корейски, като скоро ще бъдат добавени още 40; списъкът обаче не включва нито една държава от ЕС.

Без да признава ясно отсъствието си от ЕС, Google заявява, че ще "разшири дейността си в повече страни и територии по начин, който е в съответствие с местните разпоредби" на същата страница за поддръжка. Но въпреки ясно посочената причина, лесно е да се свърже решението със строгите разпоредби около неприкосновеността на личния живот на потребителите в ЕС, особено с Общия регламент за защита на данните, или GDPR.

Предпазливостта на Google е оправдана, особено като се има предвид неотдавнашната временна забрана в Италия на прочутия конкурент на Bard - ChatGPT. Италия се позова на изтичане на данни от ChatGPT от март 2023 г., което накара нейния орган за защита на данните да сподели опасения относно незаконното събиране на данни на потребителите. Въпреки че Италия разреши на ChatGPT да възобнови дейността си в страната при определени условия, този ход вдъхнови други държави в ЕС да формулират разпоредби относно отговорното и законосъобразно използване на инструменти за изкуствен интелект.

Заслужава да се отбележи също така, че щатът Калифорния има свой собствен набор от закони за защита на личните данни по силата на California Consumer Privacy Act (CCPA), но потребителите не се сблъскват с подобни ограничения при Bard. По същия начин Обединеното кралство има своя собствена версия на GDPR, която беше създадена след Brexit, но Bard е достъпен и в страната.

Освен за неприкосновеността на личния живот инструментите за генеративен изкуствен интелект като ChatGPT и Bard предизвикват опасения и за неразрешеното повторно използване на интелектуална собственост. В отговор на това ЕС започна работа по нови правила за санкциониране на нарушенията на авторските права, дължащи се на използването на ИИ.

Въпреки че Google обяви, че ще дефинира ясно съдържанието, генерирано от изкуствен интелект, реалното му прилагане може да се окаже по-трудна задача, отколкото изглежда. Вероятно затова Google иска да бъде предпазлива, вместо да предизвика поредната многомилионна санкция в региона. Освен в страните от ЕС Google ще накара и потребителите в Канада да изчакат по-дълго, преди да могат да изпробват Bard, както отбелязва 9to5Google.

В допълнение към специалната търсачка Google внася функции с изкуствен интелект и в други услуги, включително в Search, което получава снимки, задвижвани от изкуствен интелект, както и в Gmail, Google Docs, Sheets и Slides, които получават функции, подобряващи работния ви процес.

Снимка: Unsplash

Виж още: Този неподозиран компонент може би е тайната на ренесансовите художници