Според съобщения от няколко различни източници руски хакери са атакували три лаборатории за ядрени изследвания в САЩ. Reuters съобщават, че миналото лято групировката, известна като Cold River, са провели фишинг кампания срещу учени от националните лаборатории Brookhaven, Argonne и Lawrence Livermore в опит да измъкнат някои критични пароли.  
Смята се, че акцията е била проведена през август и септември, по времето, когато експерти на ООН са посетили атомна електроцентрала в контролирана от Русия украинска територия, за да помогнат за предотвратяване на потенциално бедствие след тежък обстрел в района. Междувременно президентът Владимир Путин е намекнал за готовност да защити територията, за която Русия претендира, с ядрени оръжия. 

Не е ясно дали опитите за фишинг са били успешни или защо хакерите са се опитвали да получат достъп до системите на лабораториите. Въпреки това Адам Майерс, старши вицепрезидент по разузнаването във фирмата за киберсигурност CrowdStrike, споделя пред Ройтерс, че Cold River е „замесен в пряката подкрепа на информационните операции на Кремъл“. 
Миналата година групата направи обществено достояние имейли от бившия шеф на MI6, външното разузнаване на Обединеното кралство. Твърди се също, че Cold River са атакували неправителствени организации, разследващи военни престъпления. Съобщава се, че въпросната кампания е съвпаднала със заявлението от страна на комисия на ООН, че руските сили са отговорни за военни престъпления и нарушения на човешките права в първите дни на нахлуването им в Украйна. 

Снимка: Unsplash

Виж още: Русия отрече слух за помощ от SpaceX