Барселона, който е един от най-големите футболни отбори в света, ще започне да предлага NFT жетони на някои от исторически моменти от славното минало на клуба. Засега подробностите са малко, но изглежда, че феновете ще могат да наддават за токъните като при други подобни инициативи. Транзакциите ще минават през базирания на Etherium Ownix, като жетоните ще бъдат разпределени в различни категории. Те ще бъдат избрани от специален комитет и първоначално ще бъдат уникални, а след това ще бъдат като колекционерски издания. До момента Ownix предлага преди всичко фен проекти по популярни теми като Batman и сериала Squid Games.

Решението на Барселона да продава NFT жетони вероятно е продиктувано от сериозния дълг, в който е затънала клубът. Към това лято Барселона е натрупал 1.56 милиарда долара дълг в резултат на различните си скъпи договори с играчи, не оправдали надеждите на треньори и запалянковци. Поради това Барселона не успя да задържи своята суперзвезда Меси заради неразбирателство в заплатата. В този смисъл NFT жетоните са финансова възможност за Барселона, която клубът не може да си позволи да пропусне.

Барселона не е първият отбор в Испания, който предлага подобна криптобазирана услуга. Вече се проявиха фен жетони чрез компанията Socios, която позволява на отборите да създават собствени монети и да ги търгуват сред феновете си. Така например, когато ПСЖ подписа с Меси, част от неговия пакет за добре дошъл бяха именно такива жетони, които към момента струваха над 30 милиона евро.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Изкуствен интелект ще разпознава дали сте болни от COVID-19 според кашлицата ви