Централната банка на Китай обяви, че този уикенд всички транзакции с криптовалути стават незаконни. Това е поредният ход в борбата на Пекин с дигиталните валути, които според властите благоприятстват сенчести и криминални дейности.

„Всички бизнес дейности, които се отнасят до виртуални валути, са незаконни финансови дейности“, се казва в изявление на Народната банка на Китай.

Според него Пекин ще забрани дейността на всички финансови институции, разплащателни компании и интернет платформи, които позволяват търговия с криптовалута. Логично, новината разтърси криптоиндустрията и разклати курса на биткойн, който падна под 44 000 долара, преди да се стабилизира. Това не е неочаквано, защото в последно време всички основни криптовалути изпитват различни колебания, частично произлизащи от агресивните рестрикции на Китай и борбата на страната срещу криптовалутната индустрия.

Възходът в търговията с криптовалута доведе до смущение в традиционния икономически и финансов ред, но наред с удобствата на този тип транзакции правоохранителни и регулаторни органи в много държави отчитат скок в незаконни дейности, като пране на пари, схеми пирамиди, онлайн хазарт, незаконно набиране на средства и др.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Изкуствен интелект ще разпознава дали сте болни от COVID-19 според кашлицата ви

 

Тагове: