В едно от най-категоричните искания, които Белият дом изпрати на свой съюзник за Huawei, правителството на Съединените щати е съобщило на Германия да извади китайската компания от бъдещите си планове или рискува да загуби достъпа си до някои американски разузнавателни данни.

Huawei е изправен пред обвинения от САЩ, че може да се използва от китайското правителство за шпионаж. Компанията многократно отрече, че действа от името на Китай, и посочи, че правителството на САЩ не е представило публично никакви доказателства, за да потвърди подобно твърдение. Американските власти обаче са убедени в правотата си, а администрацията на Тръмп настоява пред съюзниците си да прекратят отношенията си с Huawei. Германия за момента обаче не е предприела действия за забрана на услугите Huawei от нейните мрежи.

Според вестник The Wall Street Journal писмо, изпратено от посланика на САЩ в Германия, предупреждава страната, че САЩ ще спрат да споделят някои тайни, ако позволят на Huawei да работи с 5G инфраструктурата си от ново поколение. Според писмото сигурността на мрежата не може да бъде ефективно управлявана и проверявана с оборудване или софтуер. Докато САЩ възнамеряват да продължат да споделят разузнавателни данни с Германия независимо от това, докладва вестникът, службите планират да ограничат обхвата на тази информация, ако оборудването на Huawei се използва в немската инфраструктура.

В САЩ битката около компанията продължава да ескалира. Министерството на правосъдието обвини Huawei в кражба на търговски тайни, а главният финансов директор се сблъска с екстрадиция в САЩ по подозрение в нарушаване на санкциите срещу Иран. Huawei отрече злоупотребите, а миналата седмица компанията увеличи стойността си още по-високо, когато подаде иск срещу САЩ, твърдейки, че забраната на оборудването ѝ от правителството е противоконституционна.

Топ 6: Най-бруталните суперколи на изложението в Женева