Миналата седмица Google промени името на своя чатбот с генеративен изкуствен интелект Bard на Gemini, който вече е достъпен за потребителите на Android като приложение в Google Play Store. Тези, които използват iOS, могат да намерят Gemini в приложението на Google в горната част на приложението в центъра на екрана. Там има правоъгълно поле с логото на Gemini, което можете да докоснете, за да го отворите.

Може би ще искате да внимавате за въпросите, които задавате на Gemini. Документ за поддръжка, публикуван от Google, разкрива, че някои разговори, които провеждате с Gemini, се разглеждат от обучени човешки рецензенти, въпреки че рецензентите не виждат имейл адресите и телефонните номера на потребителите. Според Google това се прави с цел подобряване на услугата. Разговорите и подканите могат да бъдат изтрити от екрана за активност на Gemini Apps.

Потребителите могат също така да изключат функцията Gemini Apps Activity, за да спрат събирането на разговори, но дори когато тя е изключена, разговорите в Gemini продължават да се съхраняват до 72 часа, за да се "поддържа безопасността и сигурността на приложенията Gemini и да се подобрят приложенията Gemini".

Тъй като разговорите и подсказките се съхраняват до три години от Google, компанията казва: "Моля, не въвеждайте поверителна информация в разговорите си или каквито и да било данни, които не бихте искали рецензентът да види или Google да използва за подобряване на нашите продукти, услуги и технологии за машинно обучение".

За да изключите функцията Gemini Apps Activity, отидете в браузъра на мобилния или настолния си компютър и отидете на myactivity.google.com. Там можете също така да изтриете предишни заявки, които сте направили към Bard и Gemini, и да изключите функцията Gemini Apps Activity.

В случай че се чудите защо Google кара хората да преглеждат разговорите в Gemini, компанията казва: "Google използва разговорите (както и обратната връзка и свързаните с тях данни) от потребителите на Gemini Apps, за да подобри продуктите на Google (като например генеративните модели за машинно обучение, които захранват Gemini Apps), така че да ги направим по-безопасни, по-полезни и да работят по-добре за всички потребители".

Google добавя, че "човешкият преглед е необходима стъпка от процеса на подобряване на моделите. Чрез своите прегледи, оценки и пренаписвания хората помагат да се даде възможност за подобряване на качеството на генеративните модели за машинно обучение като тези, които захранват Gemini Apps".

Снимка: Unsplash/Google

Виж още: Експерт твърди, че Алцхаймер всъщност може да не е мозъчно заболяване