Виртуалната валута биткойн консумира повече енергия от цяла Швейцария, показва ново проучване на Университета на Кеймбридж. Нов онлайн инструмент изчислява в реално време какво количество ток е необходимо, за да се поддържа биткойн мрежата.

Според учените към момента глобалната биткойн мрежа консумира над 700 гигавата електричество. В рамките на една година тази стойност ще възлезе на около 64 теравата, което е повече от 58-те TWh, консумирани от Швейцария, и почти колкото Колумбия, която консумира 68 тераватчаса.     

Това означава, че на биткойн се падат 0.25 процента от цялата електроконсумация в света. За сравнение толкова ток е необходим за всички чайници във Великобритания за 11 години.

Добре известно е, че биткойн изисква големи количества електричество, използвани от копачите по цял свят, за да върви техният хардуер, необходим за поддържането на мрежата и удостоверяването на плащанията. Новото проучване обаче дава реална перспектива и сравнение за феномена.

Без значение от точните цифри, консумацията на ток от биткойн се увеличава с бързи темпове, понякога двойно за по-малко от шест месеца. Нещо повече, оставя значителен въглероден отпечатък върху околната среда. Въпреки че на година се обработват под сто милиона биткойн транзакции в сравнение с 500 милиарда традиционни разплащания, учените твърдят, че биткойн използва повече ток на транзакция, отколкото всички банки в света, взети заедно.

Виж още: Дисплеят на iPhone Pro е, меко казано, впечатляващ (ВИДЕО)