След месеци слухове Facebook най-сетне обяви официално своята криптовалута. Тя ще се казва Libra, като заедно с нея компанията ще предложи и виртуален портфейл, който ще носи името Calibra.

Платформата ще тръгне през 2020 г., като ще се предлага в целия свят. Потребителите ще могат да използват Libra и Calibra чрез приложенията Facebook Messenger и WhatsApp. Освен това ще се предлага и самостоятелно приложение, което да се използва от потребителите.

И, разбира се, реакцията на финансовите регулатори не закъсня.

Особено бурно реагира Европа с притеснения дали проектът ще бъде достатъчно добре регулиран. Френският финансов министър Бруно Льомер бе категоричен:

„Това не може и не трябва да се превръща в суверенна валута!“

Той призова среща на банките от страните в Г-7, която да разгледа инициативата на Facebook.

В немския парламент бяха повдигнати подобни притеснения, че Facebook ще се превърне в „банка в сянка“. Компаниите не трябва да работят в „регулаторна нирвана“, породена от виртуална валута, считат в Германия.

Facebook търпи критика по цял свят относно обработката на лични данни, но тя е особено силна в Европа, където регулаторите като цяло имат силна позиция срещу технологичния бизнес. Създаването на алтернативна дигитална валута само ще увеличи тези притеснения и ще направи задачата на Facebook да убеди милионите си потребители да я ползват още по-трудна.

Виж още: Facebook сподели детайли около пускането на своята собствена криптовалута