Технологията за съхранение на компютърна информация отдавна замени магнитните дискети с бързи SSD дискове и облачни сървъри. Следващата стъпка в развитието на опциите за място на съхранение на данни обаче може да бъде стара като живота на Земята: ДНК. Стартиращата компания Catalog обяви, че е поместила целия текст на англоезичната версия на Wikipedia върху същите генетични молекули, които използват нашите собствени тела.

Тя го е постигнала с първата в света ДНК записвачка: машина, която бихте могли да поберете у дома, ако имате свободна стая. ДНК частиците могат да съхраняват и друга информация, различна от тази за нашите гени. Компанията използва синтетични ДНК хромозоми, които са по-къси от човешките, но са в по-големи количества и съответно могат да съхраняват повече данни. Хромозомите са компактни, химически стабилни и имайки предвид че са основа на живота на Земята, малко вероятно е да излязат от мода като дискетите и CD-тата. Catalog вечe има първия си партньор в лицето на фондацията Arch Mission, която иска да съхрани човешкото знание извън планетата като например на колата, която SpaceX изстреля в орбита.

Към момента записвачката пише данни върху ДНК със скорост 4 мегабита в секунда. След оптимизация тя трябва да се увеличи трикратно, позволявайки да запишете 125 GB за един ден – относително толкова, колкото може да съхранява един топ модел смартфон.

Въпреки че ДНК информацията може да бъде нарушена от космически лъчи, компанията твърди, че тя е по-стабилен носител от алтернативите. В крайна сметка дори днес откриваме ДНК от животни, които са изчезнали преди хиляди години. Ще се обзаложите ли, че USB стикът на бюрото ви ще може да се използва дори след 25 години?

Виж още: Билетчето до Луната ще струва на NASA 30 млрд. долара

 

Тагове: