Миналата година Министерството на търговията на САЩ постави Huawei в своя черен списък заради опасения за сигурността на данните на потребителите. Това действие предотврати достъпа на компанията до нейната верига за доставки на територията на САЩ и принуди производителя да търси начин да замени Google Mobile Services със своя операционна система. Все пак Huawei успя да повиши продажбите си със 17% през миналата година до внушителните 240 милиона единици, като в този процес надмина дори Apple, за да стане вторият най-голям производител на смартфони в света. Освен това Huawei е и световен лидер в доставката на мрежово оборудване: важен бизнес в момент, когато телекомите изграждат 5G мрежи в цял свят.

САЩ предупреди своите съюзници да не използват оборудване на Huawei в своите 5G мрежи; някои послушаха, а други не. Тази година, за да затегне още повече забраната, Министерството на търговията промени правилото за износ. Сега всяка компания, използваща американска технология в производството, не може да доставя чипове на Huawei, без да получи първо лиценз от САЩ. Макар никога да не е имало доказателства, че Huawei използва задни вратички, вградени в неговите устройства за шпионски цели, бившият изпълнителен директор на Google Ерик Шмид казва, че китайският производител представлява логична заплаха за сигурността.

Говорейки пред BBC за документален филм, Шмид казва: „Няма съмнение, че Huawei е участвал в някои практики, които не са приемливи за националната ни сигурност“. В момента той председателства борда на Пентагона за иновации в отбраната и заявява още, че „Няма съмнение, че информацията от рутерите Huawei в крайна сметка е попаднала в чужди ръце, които много вероятно са на китайската държава“.

Huawei нееднократно вече отрича обвинения като това, отправено от Шмид. В специално изявление Виктор Жан, американският шеф на Huawei, отново отрича, че компанията е близка до комунистическото правителство на Китай.

„Твърденията на Ерик Шмид, който сега работи за Пентагона, не са верни и както при подобни изказвания в миналото, те не са подкрепени с никакви доказателства“, заяви Жан пред ВВС. „Huawei е независим от всяко правителство, включително и от китайското. Винаги сме казвали, че прилагането на стандарти в световен мащаб гарантира иновации, насърчава конкуренцията и облагодетелства всички.“

Въпреки това нов закон в Китай може да принуди Huawei да предоставя разузнавателна информация за потребителите и корпорациите, ако това е изрично поискано от правителството в Пекин.

Виж още: Google преминава към расово неутрален код

 

Тагове: