Докато по-голямата част от света не отбелязва сериозен напредък в скоростта на своите мобилни мрежи от четвърто поколение (4G) през 2017 г., Европа успя да предложи на своите потребители по-бърза връзка от когато и да било. България, след като дълги години изоставаше в подобни класации, след масовото пускане на подобна услуга от телекомите в края на 2015 и началото на 2016 г. бързо се позиционира като една от водещите в това отношение. А в началото на настоящата година страната ни запазва престижното призвание в челната десетка с най-бързи 4G мрежи по света.

Старият континент начело

Това показват данните на OpenSignal, събрани от 88 държави на пет континента. В детайлно изследване на компанията за Европа се показва, че средната 4G скорост на сваляне на Стария континент е значително по-висока от измерените в останалата част на планетата. От 36 европейски страни в проучването само Русия и Беларус падат под глобалната средна стойност от 16.9 Mbps. В същото време останалите 34 регистрират скорости над 20 Mbps, а 13 стигат дори над 30 Mbps.

Eто защо едва ли е изненада, че повече от половината държави, заслужили място в Топ 10 на страните с най-бърза 4G връзка, са в Европа. Това са Холандия средна 4G скорост за сваляне от 42.1 Mbps, Норвегия (41.2 Mbps), Унгария (39.2 Mbps), Белгия (36.1 Mbps), България (33.3 Mbps) и Дания (33.1 Mbps).

Въпрос на връзка

Добрата 4G скорост обаче има значение само ако ползвате LTE връзка, тъй като някои оператори отчитат HSPA технологията като такава от четвърто поколение. За щастие Европа се справя добре и в това отношение. Три четвърти от тези 36 държави успяват да предложат LTE връзка при над 7 от 10 опита. Само при три страни (Армения, Беларус и Русия) стойността е под 60 процента.

OpenSignal отчита особено доброто представяне на страните от Източна Европа, посочвайки, че България, Сърбия и Хърватия постигат почти двойно по-бърза връзка от средната с 32 - 33 Mbps, което ги поставя в Топ 20 процента в световен мащаб.

Като всеобща тенденция OpenSignal посочва, че максималните скорости на 4G мрежите в момента са застинали под 50 Mbps. Основната причина за това е в липсата на налагане на LTE Advanced технологията (позната и като 4.5G). Тя позволява скорости на сваляне от 100+ Mbps, но изисква доста повече радиочестотен ресурс, за да може да се имплементира. Липсата на такъв утежнява технически ситуацията за телекомите. Това е и една от основните причини в България операторите да не бързат с интегрирането на LTE Advanced. 

Да не забравим и покритието

Именно проблемите с недостатъчния радиочестотен ресурс са в основата на една друга тенденция - България да е по-назад в класацията по покритие. Въпреки че и трите телекома постигат много високи стойности, когато става дума за население, според данните на OpenSignal покритието (което използва доста странна метрика на свързаност - бел. ред.) е доста по-ниско - малко под 74%. Това ни поставя на 52-ро място в света.

Основната причина се дължи именно в наличните честоти. Спектърът от 800 MHz в момента е блокиран от военните, които го използват за комуникация с настоящата изтребителна авиация. В голяма степен освобождаването му зависи от покупката на нов многоцелев изтребител.

Има свободен капацитет, но в честотни ленти (в 2100 и 3600 MHz), които не са подходящи за разпространение на сигнал на големи разстояния поради факта, че радиовълните са къси и бързо се разсейват. Спектърът в 800 MHz е идеален за покриване на големи разстояния и мобилните оператори изчакват неговото освобождаване, за да могат да предложат пълно 4G покритие на страната.