Вече сме чували за различни планове за интернет връзка на Луната, но какво да кажем за уж по-простия мобилен телефон? Една млада компания на име Part Time Scientists планира да осигури LTE връзка на лунната повърхност, така че апаратурата да има възможност да комуникира със Земята по друг начин освен с пряка връзка.

Амбициозната мисия трябва да бъде осъществена следващата година, а Part Time Scientists вече има договорка със SpaceX за изпращането на сонда на име Alina. Тя трябва да кацне на Луната и да остави там два лунохода Audi Lunar Quattro. Тяхната задача е да достигнат до мястото на кацане на Аполо 17.

Очевидно екипът на Земята се нуждае от някаква връзка с машините и идеята е това да стане чрез LTE технология на Vodafone. Самата Alina ще изпълнява функцията на базова станция и ще приема комуникация от двата лунохода, а след това ще я препраща към Земята.

Идеята е, че ако експериментът се окаже успешен, той може да постави основите на една постоянна мрежа на Луната, която ще е безценна за комуникацията при бъдещи мисии до нашия естествен спътник.

Тагове: