На 31 март 2021 г. българският стартъп Dronamics, специализиран в разработването и експлоатацията на автономни безпилотни летателни апарати, обяви, че пуска Dronamics Airline с юридически лица в Ирландия, Канада и Австралия. Трите новоучредени дъщерни дружества са регистрирани в съответните страни поради усъвършенстваните разпоредби за дронове там, но и защото това са регионите, в които Dronamics ще има първите клиенти, които ще бъдат обслужвани в електронната търговия, фармацията и логистиката на резервни части.

Авиокомпанията ще улесни първата услуга за доставка на въздушен товар в същия ден, която разчита на автономния си дрон Black Swan. Проектиран да превозва 350 кг товар до 2500 км, безпилотният товарен самолет потенциално ще се използва за свързване на икономиките на отдалечени градове и общности, като същевременно намалява разходите за доставка по целия свят. Новината идва, след като Dronamics стартира първата в света мрежа за товарни безпилотни дронове в началото на декември 2020 г., започвайки партньорства с над 30 европейски летища.

С новата разработка екипът на Dronamics ще може да обслужва конкретните случаи на клиенти на избраните пазари и да получава местни разрешения за полети съгласно наскоро въведените разпоредби на EASA за безпилотни летателни апарати за Европа и съответно от Управлението за безопасност на гражданската авиация (CASA) за Австралия и транспорт Канада гражданска авиация (TCCA) за Канада.

Като част от стартирането на търговските си операции Dronamics също обяви назначаването на опитен главен оперативен директор (COO) - Серджо Оливейра е Силва, който идва с над 25 години на ръководни длъжности в някои от най-големите компании в бранша в различни международни региони. Той ще отговаря за създаването и операциите на авиокомпанията, разгръщането на мрежата за безпилотни самолети и предстоящите регулаторни разрешения.

„Това е важен крайъгълен камък за нас и сме развълнувани от таланта, който привличаме към нашата организация. Ще продължим да усъвършенстваме нашия опитен мениджърски екип, който ще предостави допълнителна експертиза за изпълнението на първия ни търговски полет в близко бъдеще“, коментира Свилен Рангелов, съосновател и главен изпълнителен директор на Dronamics.

Трите следващи етапа на Dronamics са завършване на мащабния прототип на неговия безпилотен самолет, успешно тестване на полетни кампании и получаване на оперативни разрешения от големи европейски и аерокосмически организации.

Създадена през 2014 г. от космическия инженер Константин Рангелов и брат му Свилен Рангелов, компанията винаги е имала за цел да либерализира въздушното корабоплаване чрез намаляване на разходите. С първоначален екип от около 14 души братя Рангелови са успели да разработят прототипа на своя безпилотен товарен дрон. В сравнение с традиционните самолетни товари Black Swan може да намали транспортните разходи с до 80%, твърди Dronamics. Компанията е подкрепена от Bulgarian Eleven Capital, FoundersFactory и Speedinvest, както и от редица инвеститори и предприемачи от Европа, Азия, САЩ и Африка. Понастоящем със седалище както в София, така и в Лондон стартъпът се оказа първият стратегически партньор на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) за безпилотни летателни апарати и беше класиран като един от топ 10 на стартиращите компании от ЕС и Африка от Европейската комисия.

Снимка: Dronamics

Виж още: Тези Android и iOS приложения бъркат дълбоко в джобовете ни без знанието ни

 

Тагове: