Полицията във Великобритания започва използването на нова технология за лицево разпознаване, която може да разпознае нечие лице само за няколко секунди, съобщава The Next Web. 

Софтуерът носи името NeoFace и представлява система, която може да сравнява всяко едно дигитално изображение, включително такива от улични камери, камери за сигурност, както и тези, които полицаите носят с униформите си, с изображения, които присъстват в базата данни на полицията. 

Новата технология се използва от лестършърската полиция, а тестването й ще продължи шест месеца

"Изключително сме горди, че сме първата британска полиция, която внедри тази нова система. Първоначалните резултати са много обещаващи. Нямаме търпение да разберем какво може да се постигне през шестмесечния тестов период", каза главният инспектор Крис Кокерил. 

В момента резултатите от новате технология за лицево разпознаване не могат да се използват в съда, но могат да бъдат ползвани за издирване на заподозрени по други престъпления. 

Лестъшърската полиция има над 90 000 изображения в своята база данни, като всички те могат да бъдат сравнявани с дигитални изображения само за секунди. 

И други страни се внедряват нови технологии в силите на реда, за да заснемат заподозряни. Кметството на Мадрид планира да снабди всички местни полицаи с малки камери от вида GoPro, които ще помагат за определяне броя на участниците в масови безредици, както и да се следи за закононарушения на самите стражи на реда, съобщава информационна агенция Фокус, цитирайки The Local. Камерите ще бъдат на раменете на полицаите и ще могат да работят до 12 часа. Изображение от камерите ще се предава безжично до ръководството на полицията. Подобни камери използва и британската полиция.

Вижте: Броят на кражбите на iPhone намалява след iOS 7