Потребителите на Uber в крайна сметка ще могат да плащат за пътувания с криптовалута, казва изпълнителният директор Дара Хосровшахи пред Bloomberg. Въпреки това компанията по същество предприема същия подход като Tesla, като чака промени, които ще намалят таксите за транзакции и ще ги направят по-екологични.

„Ще приема ли Uber криптовалути в бъдеще? Абсолютно, в един момент“, казва Хосровшахи. „Тъй като механизмът за обмен става по-евтин, става по-екологичен, мисля, че ще ни видите да се наклоним малко повече към криптовалутите.“

Ако Uber се присъедини към криптоманията, той ще се нареди към редица фирми, които вече приемат биткойн, най-вече Microsoft, AT&T и Wikipedia. Други големи компании обаче са по-неохотни, тъй като криптовалутите, заедно със свързани продукти като NFT, често са обект на критика за използване на огромни количества енергия, генерирана отчасти чрез изгаряне на изкопаеми горива.

Tesla беше най-известната компания, която приемаше биткойн като плащане за своите електромобили, но преустанови практиката, заявявайки, че ще го използва отново „като преход за копаене към по-устойчива енергия“. Въпреки това наскоро компанията започна да приема плащания с Dogecoin за някои от своите стоки като Cyberquad for Kids, като главният изпълнителен директор Илон Мъск написа в Twitter, че дигиталната валута е „по-подходяща за транзакции“.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Tesla вече има биткойн активи на стойност 2 млрд. долара