Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че работи съвместно с китайския президент Си Дзинпин, за да намери начин за китайската телекомуникационна компания ZTE да се "върне бързо в бизнеса", след съобщението от миналата седмица, че тя спира "основните си оперативни дейности".

ZTE заяви в документа, че разполага с достатъчно пари, за да остане над водата, ако се наложи да спре операциите си след забраната на САЩ за износ в компанията през април. Миналия месец американското министерство на търговията забрани износа на компанията за седем години. Причината е, че китайският производител не е успял да спази условията на споразумението между него и Вашингтон, след като ZTE се призна за виновна за нарушаване на санкциите срещу Иран и Северна Корея.

Компанията заяви, че тази забрана "ще окаже сериозно влияние върху оцеляването и развитието на ZTE" и че вече е имала разговори със САЩ, за да се опита да промени забраната.

Затрудненията на компанията очевидно са достигнали до най-висшите нива на управление: като телекомуникационна компания ZTE е една от най-големите в Китай с повече от 80 000 служители. В своето съобщение Тръмп казва, че компанията е загубила "прекалено много бизнес" в Китай и че е инструктирал Министерството на търговията да "намери решение".

Затрудненията на ZTE идват след месеци на внимателни разследвания от САЩ за опасения, че компанията може да изложи на риск националната сигурност.