Неотдавнашното масивно свлачище в Норвегия предизвика най-голямата операция на безпилотни дронове в Европа до момента, като бяха записани около 200 часа полетно време. Извършени са над 420 безпилотни мисии, спасили 13 души от срутени и повредени къщи.

След опустошителното свлачище в Норвегия дронове бяха в небето и търсеха оцелели сред развалините в село Аск. Свлачището удари Aск в последния ден на 2020 г. около 4 часа сутринта, с ширина 275 метра и дължина 60 метра.

То доведе до появата на стотици лични хеликоптери, наблюдателен безпилотен самолет Lockheed P-3 Orion, кучета за търсене, линейки и безпилотни летателни апарати, които се присъединиха към търсенето, за да бъдат открити възможно най-много хора.

Дроновете са оборудвани с термокамери, за да улавят топлинните сигнали на хората и всякакви животни, заседнали в развалините. В действие бяха наскоро пуснатите DJI Matrice 300 RTK и сензорът Zenmuse H20T. H20T позволява до 32x оптично увеличение и до 200x цифрово увеличение.

H20T разполага и с радиометрична термокамера с резолюция 640 × 512 за откриване на топлинни сигнали до размер на един пиксел. Той също така разполага с лазерен далекомер, използван, за да разбере колко далеч са останали заседналите в развалините.

Дроновете са били използвани за осигуряване на наблюдение на хеликоптери, спасяващи хора. Летателните джаджи най-напред локализират и бдят над хората, докато хеликоптер успее да стигне и да ги спаси. 

Снимка: Anders Martinsen

Виж още: Kриптовалутата Libra на Facebook може да дебютира в ограничена форма в началото на 2021 г.