Четирикраки помощници се включват в изследването на Марс. Не, не става въпрос за домашни любимци, а за роботи на четири крака, които приличат на кучета и са въоръжени с изкуствен интелект и многобройни сензори, които да им помагат автономно да се придвижват по опасните повърхности и пещери на Червената планета.   

Учени от NASA представиха своята концепция за Mars Dogs, които могат да се придвижват по начин, различен от този на прочутите марсоходи Opportunity Curiosity и пуснати наскоро Perseverance. Пъргавостта и здравината на роботите заедно с техните сензори им помага да избягват препятствия, да избират различни пътища на придвижване и да изготвят виртуални карти на подземните тунели и пещери.

Традиционните марсоходи са ограничени предимно до плоски повърхности, но много региони на Марс от научно значение могат да бъдат достигнати само с преход през пресечен терен и спускане под земята. Ходещите роботи кучета са особено пригодени за такива предизвикателства, защото дори и да паднат, могат да станат отново.

Един такъв робот ще бъде около 12 пъти по-лек от сегашните марсоходи и ще може да се движи много по-бързо, достигайки стандартна скорост от 5 км/ч по време на тестове. За сравнение марсоходът Curiosity изследва повърхността на Марс със скромните 0.14 км/ч.

Учените наричат новия робот Au-Spot, защото е модифицирана версия на четирикракия механичен робот Spot на Boston Dynamics.


Снимка: NASA/JPL-Caltech

Виж още: Каква операционна система се използва в Космоса?

 

Тагове: