Продава се: захранвана с ракетен двигател кола на име Bloodhound, построена специално за да счупи сухопътния рекорд за скорост. С теоретична максимална скорост 1600 км/ч. Едноместна. Цена: скромните 11 милиона долара.

Измъчената сага около Bloodhound достигна нова и незавидна страница. След като спаси компанията от фалит през 2018 г. и се опита да постави нов рекорд, сегашният собственик не иска да харчи повече и я продава. Работата по Bloodhound вече продължава почти цяло десетилетие, а резултатите са доста скромни: тя все още не е успяла да подобри сегашния рекорд за скорост на суша, а да не говорим за амбициозната цел от 1600 км/ч. Колата все още се нуждае от ракетен двигател, тъй като в момента се задвижва от реактивен такъв.

Най-близо до целта си екипът зад Bloodhound се приближи в края на 2019 г., когато колата достигна на около 150 км/ч от сегашния рекорд. След това обаче пандемията затрудни допълнително сметката.

Според Bloodhound евентуалният купувач би могъл да си върне инвестицията, ако рекордът бъде подобрен. Компанията врява, че има значителен интерес за инвестиции и спонсорство, особено когато се доближава до рекорда. След неговото подобряване пък възможностите за дългосрочни проекти са най-различни.

Разбира се, 11 милиона долара си е огромна сума, особено в този икономически климат, но след всички усилия, хвърлени по Bloodhound, ще бъде жалко, ако колата ракета не успее да излети по асфалтовата писта. При всички положения търсенето на свежа финансова инжекция е по-безопасен вариант, отколкото колата да се мъчи при сегашните ограничени ресурси.

Снимка: Bloodhound

Виж още: Изкуствен интелект ще разпознава дали сте болни от COVID-19 според кашлицата ви

 

Тагове: