Китайските суперкомпютри Sunway TaihuLight и Tianhe-2 запазиха своите позиции на върха на класацията топ 500 на най-мощните подобни машини. Както Китай, така и САЩ вече имат по 171 системи в класацията, която се прави за 48-и път. Това е увеличение съответно с 4 компютъра за Китай и 6 за САЩ. На трето място е Германия с 32 системи, следвана от Япония с 27, Франция с 20 и Великобритания със 17.

Не само броят на самите суперкомпютри се е увеличил като цяло, но те стават и все по-мощни. Сега съвместната изчислителна мощност на всичките 500 компютъра в списъка е 672 петафлопа, което е увеличение с 60 процента от миналата година. Един петафлоп е 1000 трилиона операции в секунда.

Конкретно TaihuLight привлича вниманието с това, че е построен изцяло с процесори, които са проектирани и произведени в Китай. През юни той свали от върха Tianhe-2, който също е китайски и бе начело на класацията за около три години. Развитието на тези суперкомпютри се счита за част от стратегията на Китай да намали зависимостта си от чуждестранна изчислителна технология, коментира PC World.

Intel продължава да бъде основният доставчик на чипове за суперкомпютри като неговите процесори захранват 462 от системите в топ 500. В същото време делът на неговия конкурент AMD намалява, като неговите чипове са само в 7 системи срещу 13 системи преди половин година. Чиповете на IBM захранват останалите 22 суперкомпютъра.

Виж още: Китай заплашва САЩ с ответни мерки, ако Тръмп започне търговска война