В края на 2018 г. Google престана да докладва месечните данни за разпространението на различните Android версии, но платформата Android Studio продължава периодично да предлага актуална информация. Най-новите данни от нея показват, че фрагментацията на Android пазара си остава все така силна.

Новият Android 12 е само на един месец и дори все още не е включен в статистиката. Предишната версия - Android 11, захранва 24.2% от всички устройства. Той излезе на 8 септември 2020 г. и през тези 14 месеца експлоатация все още не е успял да изпревари Android 10 от 2019 г., който със своите 26.5 процента е на първо място. По този начин двете версии на Android държат общо над 50% от пазара.

Мeждувременно по-старите Android 9 Pie и Android 8 Oreo имат дял от съответно 18.2% и 13.7%. Накрая Android 7 Nougat, Android 6 Marshmallow и Android 5 Lоlipop все още се срещат на много малък брой телефони.      

Данните се измерват, като се преглежда броят на Android устройства с достъп до Play Store в рамките на 7-дневен период.

Последните официални данни от Android са от април 2020 г., след което компанията спря да ги обявява не на последно място защото Apple използваше тази информация, за да критикува раздробеността на Android екосистемата.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Android 12 вече поддържа PS5 контролера за пълноценен гейминг навсякъде

 

Тагове: