Рязък скок в цените на акциите на Apple позволи на производителя на iPhone да си върне титлата „публично търгувана компания с най-високата пазарна капитализация в света“. По този начин Apple измести от върха Microsoft, която държа първото място за по-малко от месец.

В основата на скока на акциите с 6% бе нов слух, че Apple ще преследва агресивни планове за собствена самоуправляваща се кола.

Акциите на Apple вървят стремглаво нагоре от миналото лято, когато пазарната оценка на гиганта задмина два трилиона долара. По-късно тази стойност се покачи на повече от 2.5 трилиона долара. Тенденцията обаче отчете временен спад през октомври, след като Apple обяви относително слаби приходи от iPhone. Тогава пазарната капитализация на Apple падна под 2.5 трилиона долара и под оценката на Microsoft, което направи създателя на Windows най-високо оценената компания на борсата в света. Рокадата се случи след слуха за предстоящия автомобил на Apple без волан и педали, с което пазарната капитализация на компанията стигна 2.576 трилиона долара.      

На трето място в тази класация е Google с оценка 1.9 трилиона долара, а Amazon e другото технологично име на пето място с 1.8 трилиона долара.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Анализатор: Колата на Apple трябва да е услуга за споделено пътуване, а не продукт

 

Тагове: