Европейският съюз наложи нови ограничения за начина, по който се използва технологията за лицево разпознаване. Според Financial Times Европейската комисия работи по закон, който ще даде на гражданите експлицитни права върху техните лицеви данни. Като правото да знаят кога се използват. Изискванията ще се отнасят до компании и полицейски служби.

Прочутият регламент GDPR на ЕС вече забранява събирането на чувствителни биометрични данни, които могат да бъдат използвани за точна идентификация на хора. Предвижданите от Брюксел промени обаче ще бъдат много по-строги и според изтеклата информация целта е да създадат глобален стандарт за AI регулации.

В миналото ЕС също ограничаваше използването на лицево разпознаване. През 2016 г. европейски регулатори забраниха на Facebook да добави такава технология в европейската версия на своето приложение Moments. Въпреки това Google Photos току-що добави функция за групиране по лица за европейските потребители, а охранителните камери на Кингс Крос в Лондон също използват лицево разпознаване.

Новоизбраният председател на Комисията Урсула фон дер Лайен обеща, че ще разкрие новото законодателство в първите сто дни от работата си, за да предложи координиран европейски подход към човешките и етическите измерения на изкуствения интелект - обхват, в който влиза и технологията за лицево разпознаване.

Виж още: Вижте как изглежда лицето на идеалната знаменитост в социалните медии (СНИМКА)    

Тагове: