Въпреки че остават още около 10 месеца до това Apple да представи гамата iPhone 15, слуховете вече предполагат, че моделите Pro от по-висок клас ще имат още по-ексклузивни функции от обикновено в сравнение със стандартните модели през следващата година.

През септември анализаторът Минг-Чи Куо каза, че силните продажби на моделите iPhone 14 Pro вероятно ще насърчат Apple да увеличи диференциацията между iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max и стандартните iPhone 15 и iPhone 15 Plus, въпреки че си струва да се отбележи, че много промените в хардуера вероятно са планирани поне няколко години предварително.

В момента има поне пет функции, за които се говори, че са ексклузивни за моделите iPhone 15 Pro:

Чип A17: Моделите iPhone 15 Pro ще бъдат оборудвани с чип A17 Bionic, произведен въз основа на 3nm процес от второ поколение на TSMC, осигуряващ подобрения в производителността и ефективността, според японското издание Nikkei Asia. В доклада се твърди, че 2023 г. може да отбележи втората поредна година, в която само Pro моделите от новата гама iPhone разполагат с най-новия чип на Apple.

По-бърз USB-C порт: Моделите iPhone 15 Pro ще разполагат с USB-C порт с поддръжка на поне USB 3.2 или Thunderbolt 3 според анализатора Минг-Чи Куо, което ще доведе до значително по-високи скорости на трансфер на данни на устройствата с кабел в сравнение със съществуващите iPhone с Lightning. Куо каза, че USB-C портът на стандартните модели iPhone 15 ще остане ограничен до скорости на USB 2.0 като Lightning.

Повишена RAM: Моделите iPhone 15 Pro ще бъдат оборудвани с увеличени 8 GB RAM според тайванската изследователска фирма TrendForce, докато стандартните модели вероятно ще продължат да имат 6 GB RAM, както в момента. Допълнителната RAM може да позволи на приложения като Safari да поддържат повече съдържание активно във фонов режим, предотвратявайки приложението да презарежда съдържание при повторно отваряне.

Нови бутони: Моделите на iPhone 15 Pro ще разполагат с нови бутони за сила на звука и захранване в твърдо състояние според Куо. Анализаторът каза, че устройствата ще бъдат оборудвани с два допълнителни Taptic Engines, които осигуряват хаптична обратна връзка, за да симулират усещането от натискане на бутоните, без те да се движат физически, подобно на бутона Home на най-новия iPhone SE или тракпада на по-новите MacBook.

По-голямо оптично увеличение за iPhone 15 Pro Max: iPhone 15 Pro Max ще включва перископичен телеобектив, твърди Куо. То може да доведе до това, че устройството има поне 10x оптично увеличение в сравнение с 3x при моделите iPhone 14 Pro.

Поради повишената диференциация Марк Гърман от Bloomberg спекулира, че iPhone 15 Pro Max потенциално ще бъде преименуван на iPhone 15 Ultra.

Насочването на клиентите към моделите Pro ще помогне на Apple да увеличи средната продажна цена на iPhone. Тенденцията вече започна тази година, когато само моделите iPhone 14 Pro получиха най-новия чип A16 Bionic на Apple, като стандартните модели iPhone 14 и iPhone 14 Plus все още са оборудвани с миналогодишния чип A15 Bionic. Apple вероятно ще обяви гамата на iPhone 15 следващия септември, както обикновено. Тъй като остават много месеци до пускането на устройствата, е вероятно да се появят допълнителни функции, така че информацията, която имаме в момента, е само бегла представа какво да очакваме.

Снимка: Unsplash

Виж още: 5G и LTE връзката на iPhone 12 понякога изчезва мистериозно