Няма нужда да разчитате на Apple, за да видите как би изглеждал сгъваемият iPhone на практика. Китайската компания The Aesthetics of Science and Technology (AST) твърди, че е създала сгъваем iPhone чрез сериозни модификации. Инженерите казват, че са създали уникалния модел с резервни части за Motorola RAZR, техни собствени 3D отпечатани елементи и екран на iPhone X, станал по-гъвкав чрез замяна на несгъваемите стъклени и сензорни слоеве. Хакване на iOS позволява на софтуера на Apple да работи на телефона и въвежда подходящи функции като режим на разделен екран.

Резултатът до голяма степен е това, което бихте очаквали, и можем да го опишем като „детето на iPhone и Galaxy Z Flip“ с всички компромиси, които идват с неофициалния дизайн. Докато сякаш сгъваемият iPhone работи както обикновено, една странна празнина се разкрива при сгъването му. Освен това имаме по-малка батерия, но не и безжично зареждане и само един високоговорител. Както се досещате, дизайнът също губи водоустойчивостта и всякакъв вид издръжливост в реалния свят. Модифицираният iOS очевидно не е толкова оптимизиран за гъвкави дисплеи, колкото софтуерът на Samsung за серията Galaxy Z.

Макар и похвално, това усилие може също да заслужи известен скептицизъм. Gizmodo отбелязва, че екипът пренебрегва някои важни стъпки, включително необходимостта от пренареждане на ключови вътрешни елементи. Въпреки че няма очевидни признаци, че нещо не е наред, инициативата не е окончателно доказателство, че сгъваемият iPhone е възможен, и със сигурност е по-голямо предизвикателство от добавянето на USB-C порт.

Слуховете предполагат, че Apple може да представи истински сгъваем iPhone още след 2023 г., което превръща този хакнат телефон в по-скоро (много груб) бъдещ прототип, отколкото желан елемент сам по себе си. Може би ако изчакаме достатъчно дълго, може и да получим по-добър продукт. Защото един напълно комерсиален сгъваем iPhone би изисквал големи инженерни промени и софтуерни настройки, за да отговори на очакванията на потребителите.

Снимка: The Aesthetics of Science and Technology, YouTube

Виж още: Сгъваемите телефони смятат да доминират през следващата година