Голям брой смартфони ще са оборудвани с биометрична технология (например сензор за пръстов отпечатък) до края на следващата година, според анкета на Ericsson.

 

През септември Apple представи iPhone 5s (вижте нашето пълно видео ревю), който разполага със сензор за пръстов отпечатък. Очаква се и останалите производители на смартфони да се присъединят към тази тенденция. Според ново проучване на Ericsson, провело се сред 100 000 души от над 40 страни. Около 74% от анкетираните вярват, че биометричните смартфони ще станат масово явление през следващата година. Повече от половината (52%) заявяват, че предпочитат да използват пръста си, за да отключат телефона си, а не сложни комбинации от букви, числа и знаци. 48% предпочитат това да става чрез сканиране на окото.

 

Други изводи от проучването:

• Технологиите, свързани със здравето ще продължат да трупат популярност. 40% от анкетираните искат телефонът им да записват физическите им натоварвания, а 56% предпочитат да използват и специално устройство, което да следи за кръвното налягане и пулса им.

 

Очаква се Интернет да е навсякъде. Потребителите смятат, че не могат да имат доверие на „чертичките, които измерват силата на сигнала“, тъй като сигнал, достатъчен за гласово обаждане, може да не е достатъчен за интернет връзка.

 

Къде отива трафикът ми? По-малко от половината анкетирани използват приложение, с което да следят интернет потреблението си. 1 от 4 иска да знае точно колко трафик е използвал, а 1 от 3 иска да се увери, че е таксуван коректно.