Илон Мъск ще бъде съден за 258 милиарда долара от инвеститор на Dogecoin, който го обвини, че управлява пирамидна схема в подкрепа на криптовалутата.

В жалба, подадена във федерален съд в Манхатън, ищецът Кийт Джонсън обвини Мъск, компанията за електрически автомобили Tesla и компанията за космически туризъм SpaceX в рекет за рекламиране на Dogecoin и изкуствено повишаване на цената й.

„Ответниците са наясно от 2019 г., че Dogecoin няма стойност, но все още насърчават Dogecoin и печелят от търговията с нея“, се казва в жалбата. „Мъск използва своя пиедестал като най-богатия човек в света, за да управлява и манипулира схема тип пирамида на Dogecoin за печалба, реклама и забавление.“

Жалбата също така обобщава коментари от Уорън Бъфет, Бил Гейтс и други, които поставят под въпрос стойността на криптовалутата.

Tesla, SpaceX и адвокат на Мъск не отговориха веднага на искания за коментар.

Адвокат на Джонсън също не отговори веднага на искания за коментар какви конкретни доказателства има или очаква да има неговият клиент, които доказват, че Dogecoin е безполезна и обвиняемите са управлявали пирамидата.

Джонсън иска обезщетение от 86 милиарда долара, което представлява спад в пазарната стойност на Dogecoin от май 2021 г.

Той също така иска да блокира Мъск и компаниите му от популяризирането на Dogecoin и съдия да обяви, че търговията с Dogecoin е хазарт съгласно федералните и нюйоркски закони. В жалбата се казва, че разпродажбата на Dogecoin е започнала около времето, когато Мъск е бил водещ на шоуто на NBC Saturday Night Live и играейки фиктивен финансов експерт в сегмент Weekend Update, нарече Dogecoin „схема“.

През февруари 2021 г. Tesla заяви, че е купила 1.5 милиарда долара биткойни и за кратко време ги приемаше като плащане за превозни средства. Dogecoin се търгува на около 5.8 цента в четвъртък, което е по-ниско от пика си през май 2021 г. от около 74 цента.

Снимка: Pikrepo

Виж още: YouTube не може да овладее фалшивите видеа с Илон Мъск