Шпионският софтуер Pegasus на NSO е бил използван от поне пет страни от ЕС, съобщават от компанията. Признанието беше направено като част от разследване на Европейския съюз за въздействието на Pegasus, като вече беше публикуван междинен доклад.

Вероятно истинският брой е по-висок, като компанията обещава да предостави „по-конкретна цифра“.

NSO Group произвежда шпионски софтуер, наречен Pegasus, който се продава на правителствени и правоприлагащи органи. Компанията купува така наречените уязвимости в сигурността с нулев ден (тези, които са неизвестни на Apple) от хакери, а нейният софтуер е в състояние да инсталира експлойти с нулев брой кликвания - такива, при които не се изисква потребителско взаимодействие от целта.

По-специално простото получаване на конкретно iMessage – без да го отваряте или да взаимодействате с него по какъвто и да е начин – може да позволи на iPhone да бъде компрометиран, като личните данни са изложени на външен достъп. Премиери, служителите на Държавния департамент на САЩ, висши служители на ЕС, журналисти, адвокати и активисти за правата на човека са сред онези, чиито iPhone-и са били хакнати от Pegasus. Правителството на САЩ забрани вноса и използването на Pegasus, лишавайки компанията от нейната най-доходоносна клиентска база: американските правоприлагащи органи. Apple засили натиска, съди компанията и предупреди собствениците на заразени iPhone.

NSO твърди, че се грижи за одобряването на клиенти си, но малцина вярват в това, а главният изпълнителен директор на компанията искаше да разруши дори заявените правила, съгласно които тя работи.

Politico съобщава за последното признание:

„Израелската фирма за шпионски софтуер NSO Group каза във вторник пред европейските законодатели, че най-малко пет държави от ЕС са използвали нейния софтуер и фирмата е прекратила поне един договор със страна – членка на ЕС, след злоупотреба с нейния софтуер за наблюдение Pegasus.“

Говорейки пред комисията на Европейския парламент, която разглежда използването на шпионски софтуер в Европа, главният съветник на NSO Group Хаим Гелфанд каза, че компанията е „направила грешки“, но също така е пропуснала огромна сума от приходите, анулирайки договори, тъй като злоупотребата е била очевидна.

„Най-малко пет държави от ЕС са използвали инструмента ни“, каза Гелфанд, добавяйки, че ще се върне при евродепутатите с „по-конкретен брой“.

NSO твърди, че иска да бъде договорен международен стандарт за използването на шпионски софтуер от правителството.

Разследването на ЕС срещу Pegasus върви вече три месеца, което се очаква да отнеме една година. Публикуван е междинен доклад, който обяснява как работи шпионски софтуер и очертава основните проблеми. Pegasus се доставя само на правителства, но има опасения, че правителствата злоупотребяват със софтуера, за да шпионират своите политически опоненти. Наскоро стана ясно, че белгийският еврокомисар по правосъдието Дидие Рейндерс е бил обект на софтуера.


Снимка: Unsplash

Виж още: USB-C става задължителен за всички телефони в ЕС от 2024 г. 

 

Още от Tech