Едно от основните оправдания на Apple за пълния контрол над App Store е сигурността и качеството на приложенията в него. От време на време обаче нещо се промъква през ситото и прави пробойна в защитата на Apple. Точно такъв е случаят с пиратското приложение за видео стрийминг Zoshy+, което прекара почти цял месец в App Store, маскирано като пъзел игра.

За да сме честни, броят на зловредните приложения в магазина на Apple е значително по-малък от този в Play Store, но в същото време Apple селектира приложенията ръчно, докато при Google този процес е предимно автоматизиран. Начинът, по който приложението Zoshy+ избягва откриване, е едновременно прост и в същото време почти гениален. Програмката ползва нещо, което изглежда като легитимен интерфейс Sudoku, за да го тестват рецензентите.

Без да им е известно обаче, приложението всъщност може да промени интерфейса и поведението си чрез превключвател от страна на сървъра, който се активира едва след като Zoshy+ влезе в App Store. След няколко секунди показване на потребителския интерфейс Sudoku, то преминава в истинската си форма: изненадващо сложен интерфейс за гледане на пиратски видеоклипове и филми.

9to5Mac съобщава, че приложението е в App Store от три седмици и дори е имало рецензии, които ясно сочат неговата незаконна функционалност. Едва след доклада на медията Zoshy+ беше премахнато от App Store, но щетите бяха нанесени, поне върху доверието на Apple. Този инцидент се случва в момент, когато компанията се бори с Epic Games в съда заради предполагаемите си монополни практики над App Store и аргументите ѝ за качество и безопасност могат да бъдат оспорени от сценарии като този.

Снимка: Slash Gear

Виж още: Гробище на Луната ще приема тленни останки на богати покойници