Разходите по сигурността на свръхбогатите продължават да вървят стремглаво нагоре дори в година на изолация. Нов анализ на тези харчове на гигантите от Силициевата долина показва, че за миналата година те общо са изхабили 46 милиона долара, за да пазят най-висшите си ръководители. Цели 23.4 милиона долара от тази сума са похарчени за изпълнителния директор на Facebook, чиято лична охрана е струвала с 3 милиона повече през 2020 г. отколкото през 2019 г.

Според Facebook разходите по безопасността на Зукърбърг са се повишили заради бурните предизборни страсти в САЩ и новите регулации за пътуване в ерата на коронавируса. В резултат разходите на създателя на Facebook многократно надвишават тези на останалите, включително и на най-богатия човек на света, чиято лична охрана струва 1.6 милиона долара. Нещо повече, на второ място със 7.6 милиона долара отново е служител на Facebook – сестрата на Зукърбърг и главен оперативен директор Шерил Сандберг.

Може би Facebook има известно право да се притеснява, защото в последно време компанията попада под прицела на критика, свързана с дезинформация относно ваксините. В отчета си Facebook посочва, че името на Зукърбърг е синоним за негативните усещания към компанията.

Списъкът с разходите по сигурността на водещите имена от американския ИТ бизнес включва общо 11 души. На трето място по разходи е шефът на Google Сундар Пичай с 5.4 милиона долара, похарчени за безопасността му, а по-нататък следват Джон Цимер от Lyft, Лари Елисън от Oracle, Еван Шпигел от Snap, Марк Бениофф от Salesforce и др.  

Снимка: Pikrepo

Виж още: Защо падат сателитите на SpaceX?