Австралийците се събудиха с празни новинарски фийдове на страниците си във Facebook в четвъртък, след като гигантът на социалните медии блокира цялото медийно съдържание в изненадваща и драматична ескалация на спора с местното правителство за плащането на съдържание.

Блокирани бяха дори и правителствените страници, включително тези на здравните власти, които предоставят важна информация за коронавируса. Освен това компанията забрани на потребителите в Австралия да виждат и споделят новини от международни източници.

Решението на Facebook беше разкритикувано от редица австралийски медии.

Причината е отговор на компанията за подготвяния от Канбера закон, който да задължи ИТ гигантите като Facebook да плащат на медиите за това, че разпространяват техните публикации. Според Facebook предложеният закон фундаментално обърква отношенията между социалната платформа и издателите, които я използват, за да споделят новини.

В същото време News Corp на магната Рупърт Мърдок обяви сделка, при която ще получи „значителни плащания“ от Google в замяна на предоставяне на съдържание за акаунта на News Showcase на търсачката.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Kриптовалутата Libra на Facebook може да дебютира в ограничена форма в началото на 2021 г.