Spotify иска да бъде вашата първа, последна и единствена дестинация за всичко, свързано с вашите аудио нужди. И въз основа на количеството хора, които използват приложението на Android, със сигурност компанията е реализирала желанието си. Вчера приложението премина забележителната граница от 1 милиард изтегляния в Play Store. Сега, след като Google Play Music вече беше прекратена, Spotify е най-изтегляното музикално приложение на платформата. За отбелязване е, че Spotify бързо се изкачи от 500 милиона до милиард за малко повече от две години.

Амбициите на компанията изглеждат неограничени. В допълнение към разширяването на широката си база както на безплатни, така и на плащащи потребители Spotify агресивно харчи за развитие на собствена платформа за подкастинг, конкурирайки се директно с Audible/Amazon, като пуска аудиокниги и дори разширява своите собствени хардуерни продукти. Но това не значи, че всичко е цветя и рози: опитите на Spotify да създаде затворена екосистема от съдържание на подкасти, нарастващите му цени и ниските плащания на творците, които запълват огромната му библиотека, са все още горещи и спорни точки.

Все пак Spotify засега вероятно ще остане недосегаем на арената за стрийминг на музика, поне що се отнася до Android. Pandora предлага много по-малко функции и има по-малко слушатели, а YouTube Music не успя да улови ентусиазма на хората по същия начин, както Google Play Music досега: нито един от тези конкуренти не е достигнал дори наполовина толкова изтегляния досега. Вероятно най-големите конкуренти за потребителите на Spotify и тяхното внимание са YouTube (стандартното видео приложение) и популярното сред подрастващите TikTok.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Защо падат сателитите на SpaceX?

 

Още от Play