В продължение на години Facebook е събирала данни за проведени разговори и изпратени съобщения от потребителите на Android устройства. Няколко души са се натъкнали на месеци и дори години на история на разговорите им в техния Facebook файл с данни, който може да свалите от акаунта си в социалната мрежа.

"Моят Facebook архив съдържа всеки един телефонен разговор и всяко едно съобщение от последната година", пише един потребител.

Според наблюденията следени са повече комуникациите с близки и приятели. Засега подобен метод за събиране на данни не е открит при iOS устройства.

Това означава, че Facebook знае от кого потребителите са приемали обаждания, на кого са звъняли, кога, колко време е продължил разговорът и дали е бил пропуснат или е било "заето". Също така социалната мрежа може да знае колко SMS съобщения са обменяни между потребителите и кога.

Facebook обясни, че това е част от доброволна функция, която потребителите на Facebook Lite за Android и Messenger могат да активират. Във всеки един момент тя може да се изключи от настройките на съответните приложения, казва компанията. Изключването на функцията веднага изтрива и събраните данни, допълва компанията.

Facebook уверява, че тези данни не се продават и са защитени от неправомерен достъп. Компанията също така уверява, че не събира съдържанието на текстовите съобщения или на телефонните разговори. Според информация на Ars Technica, разпространена и от The Verge, Facebook събира тези данни, за да подобри алгоритъма си за предложения за приятели, като по този начин разграничава бизнес разговорите от тези с близките хора. Не трябва да забравяме, че самото Messenger приложение подканва текстовите ни съобщения (SMS) да минават през него. Въпреки че днес достъпът, който приложенията получават е много ясен, преди години това не беше така и реално потребителите понякога можеха да знаят точно каква информация събира дадено приложение.

Най-четени
Всички

Huawei към Тръмп: „Не искаш да ни караш да се конкурираме с Google”

211 | Преди 17 ч.
Още от Tech

Вижте как изглежда лицето на идеалната знаменитост в социалните медии (СНИМКА)

5 | Преди 18 ч.