След поредица притеснителни случаи в социалната мрежа Facebook обяви резултата от двугодишен проект за търсенето на начини за идентифициране и реагиране на опасно поведение, което може да бъде тълкувано като самоубийствени наклонности, пише Vice.

Имайки предвид, че голяма част от тези 1.64 милиарда души, които ползват сайта, ежедневно споделят там своите чувства и мисли, Facebook се надява, че ще може да открива навреме тенденции към самоубийство и самонараняване.

За целта социалната мрежа пусна нова функция, която позволява на потребителите да маркират притеснителни постове. Когато това стане, Facebook ще ги преглежда и ще се опита да влезе в контакт с потребителя, който е маркирал поста, за да получи повече информация и да окаже подкрепа за предотвратяване на потенциални трагедии.

Освен това следващия път, когато човекът, постнал тревожното съобщение, влезе в акаунта си, той ще получи поредица от опции, които му предлагат различни начини за търсене на помощ. Facebook припомня, че проучване от февруари тази година е разкрило, че почти една трета от споделените в мрежата постове са свързани с някаква форма на негативни чувства.Виж още: Twitter и Facebook помагат на лекари да изучат по-добре мигрената