Мигрената е в топ 20 на най-инвалидизиращите медицински състояния в света. Въпреки това изследователи твърдят, че все още много хора не успяват да докладват изчерпателно симптомите пред своя лекар.

Сега обаче екип от изследователи се надява да подобри познанията около заболяването чрез публикуване на резултатите от проучване за мигрена, проведено в социалните медии, пише Tech Radar.

По-специално те искат да знаят какви са преобладаващите нереални усещания за вкусове, звуци и миризми, които страдащите изпитват. Екип, ръководен от Матю Робинс, се обръща към Daily Migraine -  специализиран сайт с форум, където засегнатите от мигрена обсъждат симптоми и лечения.

За период от три седмици сайтът използва своите профили в Facebook, Twitter и Instagram, за да прикани своите последователи да споделят за различни сетивни преживявания по време на пристъп.

Най-често съобщаваните нереални усещания за миризма са цигарен дим, животински аромати и почистващи продукти. Въпреки това някои хора съобщават, че усещат приятни аромати като парфюм и цветя.

Мнозина също споделят за слухови преживявания по време на пристъп на мигрена - включително звънене, бръмчене и музика. Усещането за нереални вкусове е сравнително рядко срещано - единици съобщават за вкус на кръв или храна.

"Като се има предвид обременяващото физическо и емоционално въздействие на мигрената, онлайн форумите са уникален ресурс в помощ на професионалната общност за подобряване начина, по който се диагностицира и лекува този тип главоболие и лицева болка", казва Синтия Армънд, която участва в проучването.

"За лицата, засегнати от тези заболявания на нервната система, интернет може да осигури повече анонимност и приобщеност към една общност, което ги прави по-склонни да бъдат открити и честни и да не изпитват страх от това, че ще бъдат съдени или маргинализирани."

Виж още: Microsoft купува LinkedIn за 26.2 млрд. щатски долара