Ново проучване установи, че броят на покойните Facebook потребители ще изпревари този на живите преди края на века. Изследването на Оксфордския университет, наречено Are the dead taking over Facebook?, изчислява растежа на потребителите на социалната мрежа и прогнозира, че със сегашното му темпо 4.9 милиарда души ще бъдат мъртви към 2100 г. Дори и Facebook да засили темповете на растеж, бройката пак ще бъде 1.4 милиарда души към същата година.

Проучването отчита всички Facebook профили, принадлежащи на покойни потребители, а не само акаунтите, които стоят умишлено в тяхна почит. Според учените повечето мъртви потребители ще дойдат от страни извън Запада и най-вече от Азия.

Към момента на актуалността на проучването, който е 23 април, Facebook има 2.38 милиарда потребители, които се логват всеки месец.

Макар проучването да акцентира върху броя на мъртвите потребители, учените посочват колко важно е огромните обеми от информация на живи хора също да бъдат правилно подредени. Учените смятат, че тези профили стават част от нашата колективна история като вид и могат да се окажат безценни за бъдещите поколения.

Facebook засега не коментира проучването, но може да му обърне внимание по време на своята годишна конференция F8 2019, която започва тази седмица.