18-годишен жител на Ню Йорк е завел дело срещу Apple за 1 милиард долара заради погрешен арест, който той твърди, че се е случил поради грешка в системата за разпознаване на лица. Усмане Ба бил арестуван на 29 ноември, след като бил погрешно обвинен за извършител на поредица от кражби в магазините на Apple в Бостън, Ню Джърси, Делауеър и Манхатън.

Очевидно истинският извършител е използвал открадната лична карта, която съдържа името на Ба, адреса му и друга лична информация. Въпреки това, тъй като личната карта не е имала снимка, обвинението твърди, че Apple е програмирала системата си за разпознаване на лица, за да свърже лицето на истинския крадец с информацията за Ба.

В крайна сметка детективите все пак проучили кадри от видеонаблюдението на Apple след ареста и са установили, че Ба никак не прилича на истинския крадец. Освен това по времето, когато се случила кражбата, Ба бил на своя абитуриентски бал в Манхатън. Това наистина е странна случка и не е съвсем ясно дали е правно издържана. Както обаче отбелязва Ню Йорк Пост, обвинението твърди, че „използването на софтуер за лицево разпознаване в магазините на Apple за проследяване на лица, заподозрени в кражба, е един вид „Биг Брадър наблюдение“, което плаши потребителите, особено ако се предположи, че повечето от тях не са наясно, че лицата им тайно биват анализирани“.