Facebook спря около 200 приложения на трети страни, след като разследването за злоупотреба с данни установи признаци, че може да са действали неправилно. Одитният процес стана част от голямата инициатива на Facebook по-рано тази година след скандала c Cambridge Analytica.

Установено бе, че Cambridge Analytica е получила огромен обем от потребителски данни във Facebook от разработчик на приложения от трети страни. Този разработчик се възползва от по-ранните приложни програмни интерфейси (API) на Facebook, които, когато потребителите се логнат в тест или игра, предоставят достъп не само до данните на отделни потребители, но и до тези на техните приятели от сайта. По-късно Cambridge Analytica беше обвинена, че използва тази база данни за подпомагане на целеви кампании по време на президентските избори в САЩ през 2016 г.

В резултат на това главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг обеща, че ще разследва всички приложения, които имат достъп до голямо количество информация, преди да се промени политиката на приложния програмен интерфейс (API). Тези приложения, които пораждат подозрение, или разработчиците, които отказват да се съобразят с предписанията на Facebook, ще бъдат забранени.

"Към днешна дата са били разследвани хиляди приложения и около 200 са били спрени, докато тече задълбочено разследване дали всъщност злоупотребяват с данни", потвърди Име Арчибонг, вицепрезидент на продуктовото партньорство във Facebook.

Според Арчибонг процесът на разследване е двуетапен. Първо, Facebook трябва да разбере кои приложения всъщност са имали достъп до големи количества потребителски данни. След това, обяснява той, "там, където имаме съмнения, ще проведем интервюта, ще поискаме информация и ще извършим одити, които могат да включват инспекции на място".