Meta затваря Novi, своя краткотраен цифров портфейл за криптовалута. В известие, забелязано от Bloomberg, компанията обяви, че ще спре платформата на 1 септември, като 20 юли е последният ден за добавяне на средства. Meta посъветва потребителите да изтеглят баланса си „възможно най-скоро“, отбелязвайки, че ще „се опита да прехвърли“ всички останали пари към клиентски банкови сметки и дебитни карти след последния ден на работа на Novi.

За момента затварянето на практика бележи края на амбициите на Meta за дигитален портфейл за криптовалута. Компанията започна „малкия пилотен проект“ Novi едва миналия октомври. Портфейлът стартира без поддръжка за Diem – вътрешната криптовалута на Meta, която преди беше известна като Libra. Един месец по-късно Дейвид Маркъс, крипто шефът на компанията, напусна Meta. В началото на 2022 г. асоциацията Diem обяви, че продава своите активи и прекратява дейността си.

Но „смъртта“ на Novi и Diem не означава, че Meta няма да направи друг дигитален портфейл.

„Вече използваме опита от годините, прекарани в изграждане на възможности за Meta като цяло в блокчейн и въвеждане на нови продукти като дигитални колекционерски предмети“, казва говорител на компанията пред Bloomberg. „Можете да очаквате да видите повече от нас в web3 пространството, защото сме много оптимистични относно стойността, която тези технологии могат да донесат на хората и бизнеса в метавселената.“

Всъщност компанията обяви миналия месец, че ребрандира Facebook Pay на Meta Pay. По това време Марк Зукърбърг нарече промяната „първа стъпка“ към създаването на цифров портфейл за метавселената. Изпълнителният директор каза още, че си представя бъдеще, в което Meta Pay ще функционира като място за съхранение на всички цифрови елементи, които купувате или създавате във виртуални светове.

Снимка: Unsplash

Виж още: Meta намекнаха за собствена операционна система