Фондацията Electronic Frontier Foundation (EFF) наскоро приключи разследване на нова програма на ФБР, която все едно е излязла от роман на Оруел, пише The Next Web.

В рамките на програмата ФБР работи с правителствени изследователи за създаване на усъвършенстван софтуер за разпознаване на изображения с цел каталогизиране на татуировки в опит да се определи "принадлежност към банди, субкултури, религиозни или ритуални вярвания или политически идеологии".

Приемник на по-ранна инициатива на Националния институт за стандарти и технологии (NIST), настоящият проект се опитва да "картира връзки между хора с подобни тематични татуировки или да направи изводи за хората от техните татуировки". Освен правото на свобода на словото програмата повдига въпроси за спазване на етични стандарти.

Според документи, получени от EFF, изследователи от NIST са нарушили протокола за етични изследвания с хора, като са поискали разрешение едва след като са извършени множество експерименти.

Изследователите също така са пропуснали да споменат, че базата данни от татуировки е била използвана за извършване на допълнителни експерименти със затворници и арестанти. Федералните закони изискват този вид изследвания да се извършват при засилен контрол и етичен надзор, за да бъде предотвратена експлоатация на бивши затворници.

В разговори с EFF, NIST е посочил, че ще направи задълбочен преглед на  проекта, но е дал категоричен знак, че планира да забави или да спре изпълнението на програмата, докато тече разследването.Виж още: Подслушва ли ви Facebook през микрофона - не и според компанията

Тагове: